ERU
ERU
The first recipe we are going to
discover for this vegetable-themed week is the famous ERU.
This vegetable soup is one of the
major symbols of Cameroonian cuisine which is very famous around the country
and other countries in the world, mainly francophone’s countries. It is a very
healthy meal, as it is made of 75% vegetables and 100% bio-sourced. You must
try it!
Recipe for 6
Persons
Ingredients
- 500g of beef meat, of cow skin
- 750g dried fish
- ¼ chopped onion
- 2-4 cups palm oil
- 1/2 cup Ground crayfish
- 500g cups of dried chopped Eru leaves (also called Okok, Nkumu, Ukazi, mfumbua or koko,)
- 1kg of water leaves (or spinach)
- 2 Maggi/Bouillon (shrimps taste)
- 2 seasoning cubes
- 1 teaspoon of Salt and pepper
- 1 Scotch bonnet pepper (optional)
Instructions
1.
Cut the beef into bite-size chunks, season with
salt, Maggi bouillon, and onions, and cook until tender. Do the same with cow
skin ( they are tough so they take a longer time to get soft). Use very little
water while cooking the meat because eru does not need a lot of water.
However, make sure you have at least 2 to 3 cups of stock from the beef to use
in cooking this dish.
2.
While the meat is cooking soak the dried Ukazi/Eru
leaves in hot water in a bowl to tenderize the leaves for approximately 10- 15
minutes. Rinse and drain (if you buy fresh Eru leaves, then just wash the
leaves and drain)
3.
Add the assorted meats - beef, cow skin, and
dried fish to a large stockpot with at least 2 cups of stock and the scotch
bonnet. Bring it to a boil and let it simmer for 5 minutes.
4.
Wash and drain the spinach; slice it and add to
the pot of assorted meat and fish. Add crayfish and 2 tablespoons bouillon/
Maggi at this point stir, let it cook on medium heat (approximately 10
minutes).
5.
Add shredded Ukazi/Eru leaves, and red
oil. Stir again thoroughly making sure all the contents in the pot blend
together. Simmer for another 10 minutes, add stock /water if needed. The
fragrant smell that erupts from the dish lets you know it is time to eat.
6.
Season to taste with salt and seasoning cube as
needed. ( I usually season my food with salt and Maggie as the dish progresses
.)
7.
Serve hot with cassava or corn fufu, waterfufu,
pounded yam or garry.
ENJOY YOUR MEAL!
ERU
La première recette que nous allons découvrir pour cette semaine basé sur
les légumes est le célèbre ERU.
Cette soupe aux légumes est l’un des symboles majeurs de la cuisine camerounaise
très connue dans tout le pays et dans d’autres pays du monde, principalement dans
les pays francophones. C'est un repas très sain, car il est composé à 75% de
légumes et à 100% de produits bio. C’est un plat plein de saveurs, que je recommande
absolument !
Recette pour 6 personnes
Ingrédients
§
500g
de viande de bœuf, de peau de bœuf
§
750g
de poisson fumé
§
¼
d'oignon haché
§
2 à 4
tasses d'huile de palme
§
1/2
tasse d'écrevisses moulues
§
500g
de tasses de feuilles d'Eru hachées séchées (également appelées Okok, Nkumu,
Ukazi, mfumbua ou koko)
§
1kg
de waterleaves (ou d'épinards)
§
2 Maggi
/ Bouillon (goût crevettes)
§
2
cubes d'assaisonnement
§
1
cuillère à café de sel et de poivre
§
1
piment en fruit (facultatif)
Instructions
1. Couper le bœuf en petits morceaux, assaisonner avec du sel, du bouillon Maggi
et des oignons et cuire jusqu'à ce qu'il soit tendre. Faites de même avec la
peau de bœuf (elles sont dures et mettent donc plus de temps à se ramollir).
Utilisez très peu d'eau pendant la cuisson de la viande, car les feuilles de eru
n'ont pas besoin de beaucoup d'eau. Cependant, assurez-vous d'avoir au moins 2
à 3 tasses de bouillon d’ébullition bœuf à utiliser pour la cuisson de ce plat.
2. Pendant la cuisson de la viande, trempez les feuilles d'Ukazi / Eru
séchées dans de l'eau chaude dans un bol pour attendrir les feuilles pendant
environ 10 à 15 minutes. Rincer et égoutter (si vous achetez des feuilles
fraîches d'Eru, il suffit de laver les feuilles et de les égoutter)
3. Ajouter toutes les viandes - bœuf, peau de bœuf et poisson fumé dans une
grande marmite avec au moins 2 tasses de bouillon d’ébullition et le piment
écrasé. Porter à ébullition et laisser mijoter 5 minutes.
4. Lavez et égouttez les épinards; trancher et ajouter les à la casserole
de viandes et de poisson fumé. Ajouter les écrevisses et 2 cuillères à soupe de
Maggi crevette. A ce point remuer et laisser cuire à feu moyen (environ 10
minutes).
5. Ajouter les feuilles d'Ukazi / Eru et l'huile de palme. Remuez à nouveau
en vous assurant que tout le contenu se mélange bien. Laisser mijoter encore 10
minutes, ajouter du bouillon / eau si nécessaire. L'odeur parfumée qui se
dégage du plat vous fait savoir qu'il est temps de manger.
6. Assaisonner au goût avec du sel et un cube d'assaisonnement à votre
convenance. (J'assaisonne généralement mes plats avec du sel et du cube Maggie
au fur et à mesure que le plat avance.)
7. Servir chaud avec du fufu de manioc ou de maïs, du waterfufu, de
l'igname pilée ou du tapioca.
BON APPÉTIT!
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