SUYA / SOYA

 


SUYA

The second recipe we are going to see this week is another famous street food known all around the continent called Suya or Soya depending on the regions and the countries. This snack is made with skewered meat (beef or any other fatless meat). It mostly originated from the Hausa ethnic group, one of the largest ethnic groups in West Africa. They would set up their BBQ pits in most neighborhoods, on street corners, selling grill meat, some skewered others not, till every single stick is gone. However, we are going to discover an alternative way of roasting it in the oven.

Ingredients

  • 1 cup salted peanuts
  • 1 tablespoon paprika
  • 2 teaspoons onion powder
  • 2 teaspoons ground ginger
  • 1 teaspoon crushed red pepper flakes
  • 1 teaspoon garlic powder
  • 2kg of fatless tender meat part of beef (preferably, beef sirloin steak), thinly sliced against the grain
  • 2 tablespoons canola oil
  • 1 teaspoon salt
  • 1 medium onion, cut into wedges
  • 1 large tomato, cut into wedges

Instructions

  1. Place peanuts in a food processor; process until finely chopped. Add paprika, onion powder, ginger, pepper powder, and garlic powder; pulse until combined.
  2. Place beef in a large bowl or shallow dish. Drizzle with oil; sprinkle with salt. Toss to coat. Add peanut mixture; turn to coat. Refrigerate, covered, for 2 hours. Drain beef, discarding marinade.
  3. Thread beef onto metal or soaked wooden skewers. Grill, covered, over medium-high heat until beef reaches desired doneness, 10-15 minutes, turning occasionally. Serve with onion and tomato.

ENJOY YOUR MEAL!



SOYA

La deuxième recette que nous allons voir cette semaine est un autre célèbre apéritif connue sur tout le continent appelée Suya ou Soya selon les régions et les pays. Cette collation est faite à base de viande en brochette (bœuf ou toute autre viande sans gras). Il est principalement issu du groupe ethnique haoussa, l'un des plus grands groupes ethniques d'Afrique de l'Ouest. Les vendeurs installent leurs barbecues dans la plupart des quartiers, au coin des rues, vendant de la viande grillée, certains en embrochaient d'autres pas, jusqu'à ce que chaque bâton soit vendu. Cependant, nous allons découvrir une manière alternative de le faire griller au four.

Ingrédients

• 1 tasse d'arachides salées

• 1 cuillère à soupe de paprika

• 2 cuillères à café de poudre d'oignon

• 2 cuillères à café de gingembre moulu

• 1 cuillère à café de piment fort en poudre 

• 1 cuillère à café d'ail en poudre

• 2 kg de viande tendre sans graisse (de préférence basse-côte de bœuf), tranché finement dans le sens contraire du grain

• 2 cuillères à soupe d'huile de canola

• 1 cuillère à café de sel

• 1 oignon moyen, coupé en quartiers

• 1 grosse tomate, coupée en quartiers

Instructions

1. Placez les arachides dans un robot culinaire; mélanger jusqu'à ce qu'il soit finement haché. Ajouter le paprika, l'oignon en poudre, le gingembre, le piment et l'ail en poudre; écraser jusqu'à ce que se soit homogène.

2. Placer le bœuf dans un grand bol ou un plat peu profond. Arroser d'huile; saupoudrer de sel. Remuer pour enrober. Ajouter le mélange d'arachides; tourner pour enduire. Réfrigérer, couvert, pendant 2 heures. Égoutter le bœuf en jetant l’excès de marinade.

3. Enfilez le bœuf sur des brochettes en métal ou en bois trempées. Griller, couvert, à feu moyen jusqu'à ce que le bœuf atteigne la cuisson désirée, 10 à 15 minutes, en retournant de temps en temps. Servir avec l'oignon et la tomate hachés.

BONNE APPETIT!


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